Kurcze sPieczone

tarty (4)

Tarta z kiełbasą, brokułami i serem pleśniowym

Pyszna sycąca tarta idealna na obiad :)

148.jpg

Potrzebujemy:

ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • szczyptę soli
  • 125 g zimnego masła
  • łyżkę oleju oleju
  • ok. 1/4 szklanki wody

farsz:

  • 200 g chudej cienkiej kiełbasy
  • 1 średniej wielkości brokuła
  • 1 dużą cebulę
  • 150 ml śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 120 g sera typu Camembert
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Zimne masło kroimy w mniejsze kostki. Do miski dodajemy mąkę, sól, masło, olej oraz część wody i szybko siekamy masło z mąką. Zagniatamy zwarte i spójne ciasto. Gotowe ciasto chłodzimy min. 1h w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, wykładamy nim formę do tarty aż po krawędzie, nadmiar odcinamy. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i obciążamy np. fasolą. Pieczemy ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C. Po tym czasie zdejmujemy folię i dopiekamy tartę jeszcze 5 minut. 

Kiełbasę kroimy w kostkę, przesmażamy na tłuszczu aż się lekko zrumieni. Dodajemy pokrojoną cebulę, smażymy aż się zeszkli. Dodajemy pokrojonego brokuła, całość dusimy kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

W garnuszku roztrzepujemy widelcem jajka, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy do połączenia składników.

Na upieczony, lekko ostygnięty spód wykładamy farsz, zalewamy mieszanką smietanowo jajeczną.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C ok. 30 minut. 

5 minut przed końcem pieczenia na wierzchu tarty układamy pokrojony w plasterki ser typu Camembert.

Smacznego :)



Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi rondel przepisy na ciasta var _wau = _wau || []; _wau.push(["small", "tkqcpwduzi95", "831"]); (function() {var s=document.createElement("script"); s.async=true; s.src="http://widgets.amung.us/small.js"; document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s); })();