Kurcze sPieczone

obiady (29)

Chrupiące pizzerinki z wędzonym boczkiem

Takie pizzerinki dosłownie śniły mi się po nocach ;) Ostatnio mam ogromną fazę na wędzony boczek, mogę się nim delektować bez końca. Uwielbiam ten moment kiedy mogę wreszcie usiąść przy stole i skosztować mojej kulinarnej zachciewajki ;)

147.jpg

Trudno mi podać dokładne proporcje na ciasto na pizze. Przeważnie robię je "na oko. Po wielu przetestowanych przepisachvmogę spokojnie stwierdzić, że im prostsza receptura tym lepsza. Moje ciasto wychodzi puszyste w środku i chrupiące z zewnątrz. Takie lubię najbardziej :)

Potrzebujemy:

ciasto:

  • ok. 500 g mąki typ 550 (ok. 3 szklanki)
  • ok. 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczkę cukru
  • 1 płaską łyżeczkę soli

składniki:

  • 200 g wędzonego boczku
  • 200 g żółtego sera
  • sos pomidorowy

Wykonanie:

Drożdże rozkruszamy w dużej misce, zasypujemy cukrem, zalewamy ciepłą wodę, mieszamy łyżką aż się rozpuszczą. Dodajemy mąkę i sól. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie jednolite, puszyste i nie będzie lepić się do rąk. Dzielimy ciasto na małe porcje, formujemy okrągłe placki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy sosem pomidorowym, posypujemy startym zółtym serem. Na wierzchu układamy po 2 plasterki cienko pokrojonego wędzonego boczku. Pieczemy w 220 C około 15-20 minut.

Smacznego :)



Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi rondel przepisy na ciasta var _wau = _wau || []; _wau.push(["small", "tkqcpwduzi95", "831"]); (function() {var s=document.createElement("script"); s.async=true; s.src="http://widgets.amung.us/small.js"; document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s); })();