Kurcze sPieczone

sałatki (22)

Sałatka z makrelą

Kiedy jestem szczęśliwa gotuję. Moje myśli szybko opanowują ciekawe przepisy, wkręcają się do głowy i domagają realizacji ;) Tak było z tą sałatką. Coś, gdzieś, kiedyś... Telewizja, przepis, apetyt. Podsłuchane jednym uchem, owładnęło myśli. I bardzo dobrze bo sałatka rzeczywiście pycha!

Tym przepisem wracam do Was po dłuższej przerwie. Zainspirowana przez Połówka i zmotywowana Waszym zainteresowaniem blogiem mimo mojego braku aktywności. Czas na zmiany :)

145.jpg

Potrzebujemy: (3-4 porcje)

  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g wędzonej makreli
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 czerwona cebula
  • 1/3 pęczka koperku

sos:

  • 4 łyżeczki musztardy dijon
  • 3 łyżeczki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki posiekanych kaparów
  • 8 łyżek oliwy
  • szczypta cukru
  • sól, pierz

Wykonanie:

Składniki na sos mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do sosu dodajemy posiekany koperek i pokrojoną w piórka cebulę. Odstawiamy na kilkanaście minut.

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w dobrze osolonej wodzie. Po ugotowaniu obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki lub drobniej jeśli wolicie. Z wędzonej makreli oddzielamy ości, mięso rozdzielamy na małe kawałki. Plasterki boczku kroimy w paski, przesmażamy na chrupko na suchej patelni. Składniki wkładamy do miski, polewamy sosem, delikatnie mieszamy.

Smacznego :)



Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi rondel przepisy na ciasta var _wau = _wau || []; _wau.push(["small", "tkqcpwduzi95", "831"]); (function() {var s=document.createElement("script"); s.async=true; s.src="http://widgets.amung.us/small.js"; document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s); })();