Kurcze sPieczone

obiady (29)

Mocno pomidorowe pęczotto z wędzonym boczkiem

Gdy znudzi Wam się tradycyjne risotto polecam spróbować wariant z kaszą a dokładniej z pęczakiem. Ciekawa alternatywa, zdrowa, sycąca i naprawdę smaczna! U mnie wersja z tego co akurat znalazłam w lodówce ;) Na szybko i bez zbytniego kombinowania :)

142.jpg

Potrzebujemy:

  • 2 szklanki pęczaku
  • 1 l bulionu
  • 3 nieduże cebule
  • 1 puszkę pomidorów bez skórki
  • 6 suszonych pomidorów w oliwie
  • garść świeżych listków bazylii
  • 200 g wędzonego boczku
  • 3łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżkę śmietany
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1/3 szklanki oliwy z suszonych pomidorów

Wykonanie:

Cebulę obieramy kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z suszonych pomidorów. Dodajemy pokrojoną cebulę i pęczak. Podsmażamy do momentu aż cebula się zeszkli. Dolewamy szklankę bulionu, dusimy. Gdy pęczak wchłonie płyn dolewamy kolejną porcję. Czynność powtarzamy do wyczerpania bulionu. Boczek kroimy w drobną kostkę, smażymy na złoto, dodajemy do kaszy. Suszone pomidory i pomidory z puszki miksujemy z bazylią na gładką masę. Doprawiamy chili, możemy ewentualnie dosłodzić gdy są zbyt kwaśne. Gdy pęczak będzie prawie miękki dodajemy pomidory, dusimy do pożądanej miękkości. Na koniec dodajemy śmietanę i starty parmezan, dokładnie mieszamy.

Smacznego :)



Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi rondel przepisy na ciasta var _wau = _wau || []; _wau.push(["small", "tkqcpwduzi95", "831"]); (function() {var s=document.createElement("script"); s.async=true; s.src="http://widgets.amung.us/small.js"; document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s); })();