Kurcze sPieczone

zupy (11)

Zupa krem z batatów

Bataty pokochałam od pierwszego spróbowania :) Często goszczą na moim stole w różnych postaciach. Dziś przygotowałam z nich pożywną zupę krem (w wersji dla obżarciuchów z soczewicą) Można ją podać również samą np. z grzankami. Więc co kto lubi... :)

141.jpg

Potrzebujemy: (4-5 porcji)

  • ok. 1 kg batatów
  • ok. 3/4 l bulionu
  • 1 średnią marchewkę
  • 1 dużą pietruszkę
  • 1/2 selera
  • 2 listki laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/3 łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 łyżki śmietany
  • natkę pietruszki

ewentualnie:

  • 250 g zielonej soczewicy

Wykonanie:

Warzywa obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy bulionem. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy przyprawy. Całość gotujemy aż warzywa będą miękkie. Gdy zupa lekko przestygnie miksujemy blenderem. Zaprawiamy śmietaną.

Soczewicę namaczamy 30 minut. Gotujemy do miękkości w nieosolonej wodzie. Pod koniec gotowania solimy.

Zupę podajemy z kleksem śmietany i pietruszką. Ewentualnie z soczewicą.

Smacznego :)



Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi rondel przepisy na ciasta var _wau = _wau || []; _wau.push(["small", "tkqcpwduzi95", "831"]); (function() {var s=document.createElement("script"); s.async=true; s.src="http://widgets.amung.us/small.js"; document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s); })();