Kurcze sPieczone

ciasta (14)

Popapraniec

Jem oczami, od zawsze! Wystarczy, że gdzieś zobaczę jakieś zdjęcie czy przepis i potrafię skutecznie na nie "zachorować" ;) Najbardziej kocham ten moment gdy siadam wreszcie przy stole, biorę pierwszy kęs i zalewa mnie fala błogości... Jak ja kocham jeść!

Na "Popaprańca" trafiłam przypadkiem. Zachwyciła mnie wdzięczna nazwaa i ciekawe połączenie składników. Ciasto jest zaskakująco proste w przygotowaniu i zarazem bardzo smaczne.

140.jpg

Potrzebujemy:

ciasto:

  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 czubatą szklankę mąki
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczkę octu
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki maku
  • 2 łyżki kakao

krem:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczkę esencji waniliowej
  • 250 g masła

dodatkowo:

  • 100 g płatów migdałowych
  • 2 płaskie łyżki masła
  • 4 łyżeczki cukru
  • 400 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 1/2 tabliczki czekolady deserowej

Wykonanie:

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet, roztrzepujemy. Do piany z białek dodajemy masę z żółtek, delikatnie mieszamy. Dodajemy po łyżce przesianej mąki, mieszamy dokładnie łyżką. Następnie dodajemy powoli olej, również dokładnie mieszając.

Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy wiórki kokosowe, do drugiej mak, do trzeciej kakao. Gotowe ciasta nakładamy na zmianę do wysmarowanej tłuszczem tortownicy (28 cm) Na koniec możemy lekko przemieszać ciasto widelcem by powstał marmurkowy wzorek. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180°C. Upieczone ciasto zostawiamy w formie na ok. 10 minut po czym wyjmujemy na kratkę i zostawiamy do ostygnięcia.

Przygotowujemy krem budyniowy. Mąkę i cukier rozpuszczamy w 1/2 szklanki zimnego mleka. Resztę mleka doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy rozrobiony płyn, energicznie mieszamy aż budyń zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia.

Masło w temperaturze pokojowej ubijamy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy ostygnięty budyń, miksujemy na gładką masę.

Na patelni roztapiamy masło dodajemy migdały i cukier. Smażymy cały czas mieszając aż lekko się zrumienią.

Ciasto przekrawamy na 2 części. W wersji dla dorosłych możemy je dodatkowo nasączyć alkoholem. Na placek wykładamy 1/2 masy budyniowej a na niej rozsmarowujemy dżem. Kładziemy drugi placek, czynność powtarzamy. Wierzch ciasta posypujemy uprażonymi migdałami i oblewamy roztopioną czekoladą.

Gotowe ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Smacznego :)



Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi rondel przepisy na ciasta var _wau = _wau || []; _wau.push(["small", "tkqcpwduzi95", "831"]); (function() {var s=document.createElement("script"); s.async=true; s.src="http://widgets.amung.us/small.js"; document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s); })();