Kurcze sPieczone

obiady (29)

Rolada z indyka z żurawiną i serem

Uwielbiam połączenie drobiu z owocami. A soczysty i kruchy indyk jest chyba moim ulubionym mięsem. Pomysł na tę roladę zrodził się pod wpływem impulsu. Inspiracją był pachnący kosz suszonej żurawiny na który wpadłam podczas codziennych zakupów. Od razu w głowie zaświtała mi klasyka - indyk z żurawiną. Dla urozmaicenia i podkreślenia  smaku dodatkowo dorzuciłam ser typu Camembert. Dodatek ciekawy choć nieobowiązkowy bo nie każdy go lubi. Całość wyszła naprawdę imponująco. Pochwałom i dokładkom nie było końca :)

jj.jpg

Potrzebujemy:

  • filet z piersi indyka ok. 1,2-1,5 kg
  • 150 g suszonej całej żurawiny
  • 200 g sera typu Camembert
  • sól, pieprz
  • słoninę

 

Wykonanie:

Suszoną żurawinę wkładamy do garnuszka, zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy do napęcznienia na ok. 1h. Odsączamy.

Filet rozkrawamy tak by po przekrojeniu i rozłożeniu zajmował jak największą powierzchnię. Lekko rozklepujemy. Mięso doprawiamy solą i pieprzem z obu stron.

Na indyku kładziemy plasterki sera i żurawinę. Całość zawijamy, końce mięsa spinamy wykałaczkami. Roladę możemy dodatkowo obwiązać nitką.

Oprószamy mąką, obsmażamy na tłuszczu z każdej strony.

Na dnie brytfanki lub naczynia żaroodpornego układamy ok. 1 cm plasterki słoniny, na nich kładziemy roladę. Górę obkładamy cienkimi paskami słoniny. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 1h w temp. 180°C.

Podajemy na gorąco lub pokrojoną w cienkie plasterki na zimno.

Smacznego :)

 



Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi rondel przepisy na ciasta var _wau = _wau || []; _wau.push(["small", "tkqcpwduzi95", "831"]); (function() {var s=document.createElement("script"); s.async=true; s.src="http://widgets.amung.us/small.js"; document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s); })();