Kurcze sPieczone

obiady (29)

Mielone z charakterem ;)

Kotleciki z oliwkami, suszonymi pomidorami i parmezanem - propozycja dla wszystkich łakomczuchów, którym przejadły się tradycyjne mielone. Aromatyczne i z charakterem! Polecam :)

137.jpg

Potrzebujemy: (15-18 sztuk)

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 czerstwą kajzerkę
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 cebulę
  • 1 łyżkę masła
  • 6-8 suszonych pomidorów w oliwie
  • ok. 15 zielonych oliwek
  • kilkanaście listków świeżej bazylii
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • bułkę tartą
  • sól, pieprz, olej.

 

Wykonanie:

Kajzerkę namaczamy w mleku, odciskamy.

Cebulę kroimy w kostkę, przesmażamy na maśle aż się zeszkli. Odstawiamy do ostygnięcia.

Mięso wyrabiamy z kajzerką, jajkiem i cebulą. Dodajemy pokrojone oliwki, suszone pomidory, posiekaną bazylię i starty parmezan. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Z masy formujemy nieduże kotlety, obtaczamy w tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju ok. 10 minut z obu stron.

Smacznego :)



Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi rondel przepisy na ciasta var _wau = _wau || []; _wau.push(["small", "tkqcpwduzi95", "831"]); (function() {var s=document.createElement("script"); s.async=true; s.src="http://widgets.amung.us/small.js"; document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s); })();