Kurcze sPieczone

ciasta (14)

Przekładaniec bez pieczenia

Po wczorajszych przebojach (dosłownie!) w pracy musiałam jakoś umilić sobie życie ;) Ból głowy, leń totalny i tylko jedna myśl - coś słodkiego! Padło na ciasto z serii "coś z niczego" Proste i bez pieczenia. Idealne na jesienną chandrę ;)

135.jpg

Potrzebujemy:

  • 400 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 3 jabłka (ok 900 g)
  • 3 galaretki cytrynowe
  • kakao do dekoracji

Wykonanie:

Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę. Kładziemy na talerzu, wstawiamy do mikrofalówki, podgrzewamy ok. 5 minut aż zmiękną.

Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wrzątku. Studzimy.

Mleko roztrzepujemy widelcem aż zwiększy swoją objętość i powstanie piana.

Połowę galaretki wolno wlewamy do masy mlecznej cały czas mieszając. Drugą połowę dodajemy do jabłek.

Tortownicę (21 cm) smarujemy niewielką ilością oleju. Połowę masy mlecznej wylewamy na spód tortownicy. Wstawiamy do lodówki. Gdy stężeje wykładamy na nią masę jabłkową. Ponownie wstawiamy do lodówki aż masa stężeje. Na wierzch wylewany pozostałą część masy mlecznej. Całość chłodzimy w lodówce ok. 6h. Dekorujemy kakao.

Smacznego :)



Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi rondel przepisy na ciasta var _wau = _wau || []; _wau.push(["small", "tkqcpwduzi95", "831"]); (function() {var s=document.createElement("script"); s.async=true; s.src="http://widgets.amung.us/small.js"; document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s); })();