Kurcze sPieczone

tarty (3)

Tarta z mięsem

Pyszna i sycąca wytrawna tarta z mięsem. Doskonała zarówno na ciepło jak i na zimno.

Świetny pomysł na szybki i smaczny obiad. 

79.jpg

Potrzebujemy:

ciasto: (na 2 spody)

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 g zimnego masła
  • 2 łyżki oleju
  • ok. 1/2 szklanki wody

farsz:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 250 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczkę słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki chili
  • sól

dodatkowo:

  • 2 jajka
  • 200 ml śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • 1/2 czerwonej papryki

 

Wykonanie: 

Zimne masło kroimy w mniejsze kostki. Do miski dodajemy mąkę, sól, masło, olej oraz część wody i szybko siekamy masło z mąką. Zagniatamy zwarte i spójne ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Jedną chłodzimy min. 1h w lodówce, drugą zamrażamy (będzie jak znalazł na drugą tartę). Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, wykładamy nim formę do tarty aż po krawędzie, nadmiar odcinamy. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i obciążamy np. fasolą. Pieczemy ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy przykrycie i dopiekamy jeszcze ok. 3-5 minut.

Przygotowujemy farsz. Mięso przesmażamy z cebulą i pieczarkami, doprawiamy do smaku. Farsz wykładamy na podpieczony spód. Całość zalewamy masą śmietanowo-jajeczną. Posypujemy pokrojoną w drobną kostkę papryką. Zapiekamy w piekarniku ok. 30 min. w temp. 180°C

Smacznego :)





Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi rondel przepisy na ciasta